Numer 3/2020


P o s t ę p y   F i t o t e r a p i i   3/2020

Prace doświadczalne/Original papers

Aktywność przeciwutleniająca i przeciwbakteryjna miodu, propolisu oraz pyłku kwiatowego
Antioxidant and antibacterial activity of honey, propolis and pollen
Magdalena Woźniak, Lucyna Mrówczyńska, Anna Sip, Marta Babicka, Tomasz Rogoziński, Izabela Ratajczak – s. 123-128

Analiza olejku eterycznego z Liquiritiae radix
Analysis of Licorice root essential oil
Katarzyna Antoniak, Marlena Dudek-Makuch, Wiesława Bylka – s. 129-135

Działanie olejku ylangowego (Cananga oil) wobec grzybów drożdżopodobnych
The effect of ylang-ylang oil (Cananga oil) against yeast-like fungi
Anna Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia – s. 136-139

Prace przeglądowe/Review papers

Nowe surowce roślinne w Farmakopei Europejskiej. Cz. 8. Camellia sinensis (L.) Kuntze (Herbata chińska) – źródło surowca katechinowo-alkaloidowego
The new plant raw materials in the European Pharmacopoeia. Part 8. Camellia sinensis (L.) Kuntze (Chinese tea) – the source of catechin – alkaloid raw material
Halina Ekiert, Agnieszka Kulig, Marta Klimek-Szczykutowicz, Agnieszka Szopa – s. 140-153

Lukrecja – czy tylko słodka? Związki chemiczne, aktywność biologiczna
Liquorice – is sweet only? Chemical compounds, biological activity
Katarzyna Antoniak, Marlena Dudek-Makuch, Wiesława Bylka – s. 154-160

Istotne problemy związane z bezpieczeństwem surowców roślinnych obecnych w wybranych grupach suplementów diety
Important problems regarding the safety of herbal substances present in selected groups of dietary supplements
Justyna Baraniak, Małgorzata Kania-Dobrowolska, Aleksandra Górska, Marlena Wolek, Anna Bogacz – s. 161-168

Imbir i czosnek – surowce roślinne obniżające poziom cholesterolu i glukozy
Ginger and garlic – herbal materials that lower cholesterol and glucose
Małgorzata Kania-Dobrowolska, Justyna Baraniak, Aleksandra Górska, Marlena Wolek, Anna Bogacz – s. 169-176

Przeciwnowotworowe działanie składników propolisu. Cz. 1. Ester fenyloetylowy kwasu kawowego (CAPE)
Anticancerogenic activity of some components of propolis. Part 1. Caffeic acid phenethyl ester (CAPE)
Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia – s. 177-184

FITOTERAPIA PRAKTYCZNA
PHYTOTHERAPY IN PRACTICE

Postępowanie fitoterapeutyczne oraz dietetyczne w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
Edward Gajda – s. 185-195

Kronika/Chronicle

Wspomnienie o prof. IWNiRZ, dr. hab. n. farm. Bogdanie Kędzi
Waldemar Buchwald, Anna Krajewska-Patan – s. 196-200