P o s t ę p y F i t o t e r a p i i 2/2016
Prace doświadczalne/Original papers
Działanie preparatu Aromatol na bakterie mikroaerofilne i tlenowe wyizolowane z blaszek miażdżycowych tętnic szyjnych
The activity to Aromatol microaerophilic and aerobic bacteria isolated from carotid atherosclerotic plaques
Anna Kędzia, Marek Ciecierski, Joanna Wiśniewska, Iwona Skwierz, Andrzej Kufel, Ewa Kwapisz – s. 75-79
Antibacterial activity of Ocimum basilicum L. essential oil against Gram-negative bacteria
Aktywność przeciwbakteryjna olejku eterycznego z bazylii pospolitej (Ocimum basilicum L.) wobec bakterii gram-ujemnych
Małgorzata Nabrdalik, Katarzyna Grata – s. 80-86
Oznaczenie zawartości substancji biologicznie aktywnych w ekstraktach wodnych z liści i pędów morwy białej
Determination of the content of the biologically active substances in water extratcs of the leaves and shoots white mulberry
Aleksandra Wawro, Dominika Pieprzyk-Kokocha, Agnieszka Gryszczyńska, Katarzyna Grajek, Zdzisław Łowicki – s. 87-90
Prace przeglądowe/Review papers
Ziele nostrzyka – działanie, zastosowanie, stan badań
Herb of sweet clover – activity, therapeutic use, review of research
Ewa Witkowska-Banaszczak, Marcin Szymański, Łukasz Działakiewicz, Wiesława Bylka – s. 91-96
Nigella sativa źródłem związków bioaktywnych
Nigella sativa source of bioactive compounds
Anna Adamska, Renata J. Ochocka – s. 97-105
Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra L.) i jej zapobiegawczy wpływ na rozwój osteoporozy
Liquorice (Glycyrrhiza glabra L.) and its preventive effect on the development of osteoporosis
Sylwia Klasik-Ciszewska, Weronika Wojnar, Ilona Kaczmarczyk-Sedlak – s. 106-110
Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.) – aktualny stan badań fitochemicznych i aktywności biologicznej
Blue-berried honeysuckle fruits (Lonicera caerulea L.) – current status of phytochemical and biological activity investigations
Marta Kula, Mirosława Krauze-Baranowska – s. 111-118
Spektrometria mas w analizie składu propolisu
Mass spectrometry in analysis of chemical composition of propolis
Urszula Czyżewska, Wojciech Miltyk – s. 119-124
Możliwości wykorzystania olejków eterycznych, ze szczególnym uwzględnieniem olejku konopnego, jako substancji aktywnych i środków konserwujących kosmetyki
Using essentials oils, especielly hemp essentials oil, as active ingredient and preservative in cosmetics
Ryszard Kaniewski, Irena Pniewska, Maciej Świejkowski – s. 125-129
Skład i właściwości biologiczne pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły ze szczególnym uwzględnieniem możliwości zastosowania go w kosmetyce
Composition and biological properties of bee pollen particular regard to the possibility of use in cosmetics
Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia – s. 130-138
Substancje biologicznie aktywne pozyskiwane z herbaty, kawy i kakao oraz ich zastosowanie w kosmetykach
Biological active substances derived from tea, coffee and cocoa and their application in cosmetics
Marlena Matysek-Nawrocka, Paulina Cyrankiewicz – s. 139-144
Rośliny jako źródło środków terapeutycznych
Plants as the source of therapeutic compounds
Kamila Masirek, Beata Olas – s. 145-151
Przegląd czasopism zagranicznych/Review of foreign periodicals
Nowości bibliograficzne
Bogdan Kędzia – s. 152-153