P o s t ę p y F i t o t e r a p i i 2/2013
Prace doświadczalne/Original papers
Wrażliwość bakterii beztlenowych na olejek cytrynowy (Oleum Citri)
Sensitivity anaerobic bacteria to lemon oil (Oleum Citri)
Anna Kędzia, Marta Ziółkowska-Klinkosz, Adam Włodarkiewicz, Aida Kusiak, Andrzej W. Kędzia, Barbara Kochańska – s. 71-75
Ocena właściwości cytotoksycznych etanolowego ekstraktu z propolisu w stosunku do komórek raka okrężnicy HCT 116
Evaluation of cytotoxic activity of ethanol extract of propolis in human colon cancer cell line HCT 116
Robert Kubina, Agata Kabała-Dzik, Beata Bielec, Katarzyna Smolarz, Barbara Stawiarska-Pięta, Ewa Szaflarska-Stojko – s. 76-84
Skład i właściwości antybakteryjne świeżego soku z żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon L.)
Composition and antibacterial properties of fresh cranberry (Vaccinium macrocarpon L.) juice
Agata Stobnicka, Elvira Jungfer, Małgorzata Gniewosz – s. 85-89
Porównanie składu chemicznego i aktywności przeciwdrobnoustrojowej olejku eterycznego otrzymanego z różnych krajowych odmian lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia L.)
Comparison of chemical composition and antimicrobial activity of Lavender varieties from Poland
Michalina Adaszyńska, Maria Swarcewicz, Agata Markowska-Szczupak – s. 90-96
Prace przeglądowe/Review papers
Aktywność antybiotyczna propolisu krajowego i europejskiego
The antibiotic activity of native and european propolis
Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia – s. 97-107
Podstawy do zastosowania polifenoli roślinnych jako nutraceutyków o właściwościach przeciwpłytkowych
Rationale for the use of plant polyphenols as antiplatelet nutraceuticals
Anna Kosiorek, Jan Oszmiański, Jacek Golański – s. 108-117
Eleuterozydy. Ich budowa, właściwości biologiczne i działanie lecznicze
Eleutherosides. Their structure, biological properties and medical activity
Daniel Załuski, Zbigniew Janeczko – s. 118-122
Wartość odżywcza i prozdrowotna słonecznika bulwiastego (Helianthus tuberosus L.)
Nutritional value and pro-healthy properties of jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.)
Iwona Mystkowska, Krystyna Zarzecka – s. 123-126
Przeciwglikacyjne właściwości ekstraktów roślinnych bogatych w polifenole
Antyglycative properties of polyphenol extracts of plant origin
Agnieszka Klepacka – s. 127-131
Glukomannan i inne substancje pochodzenia roślinnego stosowane w leczeniu otyłości oraz chorób towarzyszących
Glucomannan and other plant substances used in the treatment of obesity and concomitant diseases
Małgorzata Kania, Natalia Derebecka, Przemysław Ł. Mikołajczak, Radosław Kujawski, Przemysław M. Mrozikiewicz – s. 132-139
Kronika/Chronicle
Minęła kolejna kadencja działalności Zarządu Głównego Polskiego Komitetu Zielarskiego
Małgorzata Górska-Paukszta – s. 140-141
Przegląd czasopism zagranicznych/Review of foreign periodicals
Nowości bibliograficzne
Prof. dr hab. Bogdan Kędzia – s. 142-143
Lista roślin, z których surowce lub ich przetwory mogą być składnikami suplementów diety
– s. 146-156